Üç Yeni 1003 TÜBİTAK Projemiz Onaylandı
Yalova Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Polimer Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mehmet Atilla Taşdelen, Yrd. Doç. Dr. Hamit Erdemi, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Arif Kaya, Yrd.Doç. Dr. Mithat Çelebi ve Mühendislik Fakütesi Yüksek Lisans öğrencilerinin yer aldığı üç proje TÜBİTAK’ın 1003 kodlu öncelikli alanlar programı kapsamında desteklenmeye değer görüldü.
Yeni Nesil İleri Osmoz (İO) ve Düşük Basınçlı Ters Osmoz (TO) Desalinasyon Membranlarının Üretilmesi, Modül Haline Getirilmesi ve İçme Suyu Eldesinde Kullanılması projesinin hedeflerinin ; su temininde ileri teknolojilerin kullanılması, pkıyı bölgelerinde deniz suyundan içme ve kullanma suyu üretilmesi , arıtılacak su türüne göre çözüm üretebilen ve mevcut uygulama problemlerini minimize eden yüksek performanslı membran ve modül sistemlerinin geliştirilmesi ve halen tümüyle dışa bağımlı durumda olduğumuz membran sistemlerinin ülkemiz koşullarında üretilebilir hale getirilmesi olduğu belirtildi.
Bu kapsamda uygulanacak olan “Alkali ve Boyar Madde İçeren Endüstriyel Atıksularda Membran Teknolojisi ile Su ve Kimyasal Maddelerin Geri Kazanımı” projesi ile yüksek kirletici özelliğe sahip deri, tekstil ve kâğıt fabrikalarından deşarj edilen yüksek pH ve renge sahip atık suların arıtılması için ultrafiltrasyon ve nanofiltrasyon membranların geliştirilmesi planlanıyor. İki projenin 2014-2017 yılları arasında Yalova Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Ulusal Membran Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (MEM-TEK), Sabancı Üniversitesi ve Eczacıbaşı ESAN kurumlarının işbirlikleri çerçevesinde yürütülecektir.
Fonksiyonel Nanolif/Nanoağ Yapılı Membranların Elektrospin Yöntemi ile Üretilmesi ve Endüstrisi Atıksu Filtrasyonu Için Uygulamasının Araştırılması projesinde ise Bilkent Üniversitesi – UNAM ekibiyle ortak olarak sudaki ağır metal ve boyaların giderilmesi araştırılacaktır.Proje 2014-2016 yılları arasında Yalova Üniversitesi- Bilkent Üniversitesi – UNAM merkeziyle ortak yürütülecektir.
Söz konusu projelerin TÜBİTAK’ın Üniversite, Kamu Araştırma Enstitüleri, Özel Sektör ve bunların işbirliklerine yönelik geliştirdiği 1003 kodlu yeni destek programıyla Enerji, Gıda, Su, Uzay, Savunma, Otomotiv, Makine İmalat Teknolojileri ve Bilgi ve İletişim Teknolojileri öncelikli alanlar kapsamında desteklendiği vurgulandı.
Calendar